"BİR ÜTOPYA ADASI, Galata" belgeseli FRAGMAN (2022)
Ünlü seyyah Evliya Çelebi, 1670’de tamamladığı Seyahatnamesi’nde, bu küçük yarımadada tam 200 gedikli meyhane olduğunu yazar ve ekler: “Galata demek, meyhane demektir…”
Evliya Çelebi’den neredeyse bir asır önce, “Türk Da Vinci" sıfatı takılan Matrakçı Nasuh, ünlü İstanbul minyatüründe, Galata’nın giriş kapısına bir meyhaneyi mihenk taşı misali yerleştirir. Galata meyhaneleri asırlar boyunca sayısız denizciye, tüccara, saray hafiyesine, aşığa, borçluya, bankere hatta Saray adamına, gam yükünü boşaltacağı liman olmuştur.
“Bir Ütopya Adası, Galata” belgeseli, Galata’nın, meyhanelerle hemhal olan eşsiz tarihini Matrakçı’nın minyatürü eşliğinde anlatacak. Minyatür, günümüzün ünlü bir minyatür sanatçısı tarafından yeniden yaratılıyor. Sanatçının minyatürü ortaya çıkartan her dokunuşuyla bir zaman tüneli açılacak. Galatlı savaşçılar, Fenikeli denizciler, Cenevizliler, Bizans, Osmanlı, bankerler, ibadethaneler, meyhaneler, balozlar, kâşifler, istilalar, afetler, çığlıklar, sevinçler, kantolar, naralar… Seyirci, yüzyıllar önce yaşamış bir sanatçının minyatürü eşliğinde, büyük kültürlerin devasa izler bıraktığı bu Ütopya Adası’nı keşfedecek.
Matrakçı’dan Abidin Dino’ya, Andre Chenier’den Orhan Veli’ye, Galata’nın sokaklarını kimler adımladı? Ceneviz, Frenk, Yahudi, Ermeni, Rum, Müslim ve Gayrimüslim 72 millet, bu hoşgörü adasında bir arada nasıl yaşadı?
Senaryo / Yönetmen, Serkan Koç
Yapımcı, Emin Selim Akgül
Görüntü Yönetmeni, Evren Dursun
Kurgu, Onur Abalı
Senaryo Danışmanı, Müge Kotil Yaşar
Sanat Danışmanı, Necdet Artunç
Grafik Tasarım, Murat İrfan Yalçın
Foto Animasyon, Cem Çamlı
@Galata Power @IBBMiras @BeyogluKulturSanat @beyoglubld @ibbtvcanli